ma van 2018. április 23., hétfő
Kézműves-íjász-nomád tábor

Kézműves-íjász-nomád tábor

Táborok időpontjai, jelentkezés

Táborok időpontjai, jelentkezés

Soron következő nomád táborok időpontjai, információk, jelentkezés. továbbtovább

Kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozás

Kézműves foglalkozások, agyagozás, bőrözés, csuhézás, gyertyakészítés, kosárfonás, mandalakészítés, nemezelés, pólófestés, szalmafonás. továbbtovább

Lovaglás

Lovaglás, lóápolás, lovasíjász bemutató

Lovaglás oktatás, lóápolás, lovasíjász bemutató. továbbtovább

Íjászat

Íjászat, terepíjászat, íjászverseny

Íjászat, terepíjászat, íjászverseny. továbbtovább

Lovasíjász bemutató

Lovasíjász bemutató

A kor könnyűlovas harcmodorának bemutatója korhű ruházatban és korhű fegyverekkel. továbbtovább

Történelem, mondavilág

Történelem, mondavilág

Történelem, mondavilág. továbbtovább

Kalandtúra

Kalandtúra

Kalandtúra. továbbtovább

Íjászat

Az íj sok ezer évvel ezelőtt jelent meg az emberiség történetében. A korábbi népek, köztük honfoglaló őseink, élelemszerzés (vadászat, zsákmány elejtése) és harcaik megvívásának céljából használták az íjakat és nyilaikat. A népek között a legnagyobb különbség abban van, hogy ki mekkora hangsúlyt fektetett az íjra hadászati szempontból, mert sok nép használt ugyan íjat, de kevesen használták első számú fegyverként. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nem csak az akkori világ talán technikailag legbonyolultabb és legösszetettebb fegyverét a visszacsapó (reflex) íjat kellett megalkotni fából, inakból, szarulemezekből, hanem ami még ennél is fontosabb, tudni kellet ezt a fegyvert olyan precizitással, fegyelemmel használni, mint senki más.

Egyetlen nyílvessző kilövése is rengeteg érzéket vesz igénybe. Megfelelő erőnlétet kíván, összpontosítást és figyelmet igényel. Fontos, hogyan tartjuk a lábainkat, testünket, kezeinket, hova nézünk a szemeinkkel, milyen a légzésünk stb.

A táborban a gyerekek megtanulják, hogyan kell felajzani az íjat és mindezek után szakmai felügyelet mellett és annak segítségével lépésről-lépésre sajátíthatják el a használat fortélyait.